Handgjorda exklusiva bakverk till event, bröllop och fest







måndag 6 juli 2009

o´summer cupcake recipe!


Strawberry Cardamom Cupcakes with Vanilla Yoghurt Cream Frosting

1 1/2 Cups all purpose flour (vetemjöl)
1/4 teaspoon baking soda (bikarbonat)
1/4 teaspoon baking powder (bakpulver)
1/2 teaspoon salt
1/4 teaspoon cardamom seeds (kardemummakärnor)
1/2 Cup (113 grams) unsalted butter, room temperature (osaltat rumstempererat smör)
1 Cup sugar (strösocker)
2 large eggs, room temperature (rumstempererade ägg)
1 teaspoon pure vanilla extract (vaniljextrakt, kan bytas mot 1 tsk vaniljsocker)
1/2 Cup whole milk, room temperature
500 grams fresh strawberries cut into dices, not too small (tärnade färska jordgubbar)

1. Preheat oven to 350 F or 180 C. Line muffin tray with paper liners and cruch the cardamom seeds/pods. Whisk together flour, baking soda, baking powder, salt and crushed cardamom.

2. Cream butter and sugar on medium-high speed until pale and fluffy. Add eggs, one at a time, beating until each is incorporated(scrape down sides of bowl as needed). Beat in vanilla extract. Reduce speed to low and add flour mixture in three batches, alternating with the milk.
When combined, stir in the strawberries.

3. Divide batter evenly in paper liners, filling each three-quarters full. Bake for about 25 minutes or until cake tester inserted in centers come out clean.Transfer muffin tray to wire racks to cool before removing cupcakes.


Frosting

2 Cups heavy cream (vispgrädde)
1 Cup thick yoghurt (10% fat)
about 4 tablespoons sugar (or as much as you like)
1 teaspoon pure vanilla extract


Whisk the cream with the sugar until thick and firm peaks form. Add yoghurt and vanilla and whisk until well combined. Keep frosting cold until redy to swirl on comletely cooled cupcakes.This frosting is really fresh and not overly sweet, so for those of you that have a real sweet tooth you can add as much sugar as you desire.

Enjoy!

And for my swedish readers:

1 Cup är 2,36 dl så det är lite krångligt att föra över cups till dl, och som alltid när det gäller bakning ska alla recept följas så exakt som möjligt. Jag råder er att köpa en Cup-måttsats så blir alla recept med amerikanska mått en enkel match. Jag gör mina flesta recept med amerikanska mått, så även denna gång. Cup-måttsats finns bla på DUKA.

Hoppas ni gillar mina sommarcupcakes!

9 kommentarer:

åsa - hello sugar! sa...

de låter fantastiskt goda! och som vanligt är dina cupcakes en fröjd för ögat. jag gillar verkligen dina bakformar också, jättegulliga!

hoppas du har en riktigt skön sommar! :)

ROSEY sa...

Wooow! Your cupcakes look lovely and also sounds YUM!!
I must try your recipe :)

Maijsan sa...

Varför har du ingen hemsida? :) en sida med galleri för allt gott du gör, kakor, tårtor, cup cakes m.m och recept... WHY oh Why!! :) Glad sommar

Jenny sa...

Heeelt underbara tårtor, cupcakes, bakelser.. Jaaa allt.. (: Vill också kunna.. (:

Matlust sa...

Låter väldigt gott! och de är väldigt fina med!

Lunalei ;-) sa...

For noen vanvittig nydelige kaker du lager!!! Jeg får virkelig vann i munnen - og jeg får lyst til å bake!!!
Nyyyydelig! Et fryd for øyet, og helt sikkert for smaken også!!!
Ønsker deg en nydelig dag!
Klem fra Lunalu

Cecilia sa...

Härligt recept! Ska helt klart testas till dotterns ettårskalas nästa vecka!

Vad är det för storlek (bottnens diameter och höjd) på formarna som du gör dina cupcakes i? Vanliga muffinsformar blir ju pyttesmå och bullformarna har för låg kant. Det finns ju amerikanska muffinsformar på ICA, men de är ju ganska tråkiga... Var hittar du dina?

Tess sa...

Tack för ett härligt recept!!!

sprinkles sa...

These look amazing, hope you do not mind but we have featured it in our summer cupcake ideas part 1 on www.partycupcakeideas.com